Digitālā mārketinga un SEO efektivitātes rādītāji: kā nomērīt un iegūt kontroli?

Iespēja gūt precīzu ieskatu savās reklāmas aktivitātēs ir būtiska digitālā mārketinga atšķirība no tradicionālā mārketinga. Šajā rakstā aplūkosim, kādi digitālā mārketinga efektivitātes rādītāji tiek izmantoti, lai novērtētu mārketinga aktivitāšu efektivitāti kopumā un SEO (meklētājprogrammu optimizāciju) sniegumu tai skaitā.

Edgars Kebbe

Atjaunināts 13.08.2024

Reklāmas snieguma kontrole – mērķis, kopš reklāmas pirmsākumiem

Pirms digitālā mārketinga ēras saņemt precīzus reklāmas efektivitātes mērījumus bija gandrīz neiespējami. Kā teicis viens no tradicionālās reklāmas aizsācējiem Džons Vanameikers (John Wanamaker): “Puse no naudas, ko es tērēju reklāmā, ir izšķērdēta; problēma ir tā, ka es nezinu, kura puse”. Šī slavenā frāze uzskatāmi parāda grūtības, ar kādām saskārās mārketinga speciālisti, mēģinot noteikt reklāmas atdevi laikmetā, kad analītikas rīki nebija attīstīti.

Mūsdienās, izmantojot dažādus analītikas rīkus un platformas, iespējams izsekot gandrīz katram reklāmas kampaņas aspektam un precīzi noteikt, kuri kanāli un taktikas sniedz vislielāko atdevi. Šis ievērojamais progress ļauj uzņēmumiem ne tikai labāk pārvaldīt savus mārketinga budžetus, bet arī, pamatojoties uz datiem, pastāvīgi uzlabot savas stratēģijas.

Kas ir KPI un kāda tā saistība ar efektīvu mārketingu?

Kas ir KPI? Angļu valodā KPI nozīmē “Key Performance Indicators” jeb tulkojumā latviešu valodā – “izpildes pamatrādītāji”. Tie ir svarīgi mērījumi, kas…

Svarīgākie digitālā mārketinga efektivitātes rādītāji

Efektivitātes rādītāji ir būtiski, lai novērtētu, cik labi darbojas izvēlētā digitālā mārketinga stratēģija, vai konkrētā reklāmas kampaņa sasniedz savus mērķus un kādu ietekmi tā atstāj uz mērķauditoriju.

Vispirms noskaidrosim, kādiem pamata efektivitātes rādītājiem ir jāseko līdz, realizējot īstermiņa un ilgtermiņa digitālā mārketinga aktivitātes.

  1. Reklāmas atdeve (ROAS – Return on Advertising Spend) – Šis rādītājs parāda, cik daudz ienākumu tiek gūts no katra reklāmā ieguldītā eiro. Formula: ROAS = Ienākumi no reklāmas / Reklāmas izmaksas.
  2. Klikšķu skaits (CTR – Click – Through Rate) – Procentuālais rādītājs, kas norāda, cik reižu lietotāji noklikšķina uz reklāmu salīdzinājumā ar to, cik reižu reklāma tika parādīta. Formula: CTR = (Klikšķi / Rādījumi) * 100%.
  3. Konversijas līmenis (Conversion Rate) – Procentuālais rādītājs, kas norāda, cik reižu lietotāji, kas reklāmu ir redzējuši, veikuši vēlamo darbību (piemēram, pirkumu, reģistrāciju u.tml.). Formula: Konversijas līmenis = (Konversijas / Klikšķi) * 100%.
  4. Mērķauditorijas iesaiste (Engagement Rate) – Procentuālais rādītājs, kas parāda, cik lielā mērā lietotāji mijiedarbojas ar reklāmu (piemēram, atzīmē ar “patīk”, komentē, dalās ar citiem lietotājiem).
  5. Reklāmas sasniegtā redzamība (Impression Share) – Rādītājs, kas parāda, cik procentus no potenciālās mērķauditorijas reklāma ir sasniegusi. Formula: Reklāmas sasniegtā redzamība = (Rādījumi / Iespējamie rādījumi) * 100%.
  6. Cena par klikšķi (CPC – Cost Per Click) – Summa, ko reklāmdevējs maksā katru reizi, kad lietotājs klikšķina uz reklāmu. Formula: CPC = Reklāmas izmaksas / Klikšķi.
  7. Cena par tūkstoti rādījumu (CPT – Cost Per Thousand Impressions) – Izmaksas par tūkstoti reklāmas rādījumu. Formula: CPT = (Reklāmas izmaksas / Rādījumi) * 1000.
  8. Klienta ilgtermiņa vērtība (CLV – Customer Lifetime Value) – Prognozētie ienākumi, ko uzņēmums var gūt no viena klienta visa klienta dzīves cikla laikā. Formula: CLV = (Vidējā pirkuma vērtība) * (Pirkumu biežums) * (Klienta dzīves cikls).
  9. Atdeve no iesaistes (Return on Engagement) – Parāda, cik daudz lietotāju atgriežas vai atkārtoti mijiedarbojas ar reklāmu vai zīmolu.

Šie rādītāji palīdz noteikt, cik veiksmīga ir reklāmas kampaņa, kā arī sniedz informāciju par to, kur nepieciešami uzlabojumi, lai uzlabotu reklāmas efektivitāti.

Kā noteikt SEO pasākumu efektivitāti?

Tāds SEO rādītājs kā atslēgvārdu sasniegtās pozīcijas, ir viegli izsekojams un lieliski prezentējams klientam, taču daudz svarīgāka ir SEO ilgtermiņa ietekme uz biznesa izaugsmi. Tas nozīmē, ka patieso SEO pakalpojuma vērtību var saprast tikai tad, ja ilgtermiņā seko līdzi efektivitātes rādītājiem un vērtē, kā SEO pasākumi un aktivitātes ietekmē uzņēmuma ienākumus no digitālā mārketinga.

SEO panākumu efektivitāti noteiks sekojoši faktori:

  • Mērķauditorijas kvalitāte: vai uzņēmuma mājas lapa piesaista apmeklētājus, kuri potenciāli var kļūt par klientiem;
  • Iesaiste un uzvedība mājas lapā: vai lietotāji mājas lapā atrod savam meklēšanas nolūkam atbilstošu informāciju, uzturas mājas lapā un veic vēlamās darbības;
  • Konversijas: vai mājas lapas organiskais apmeklējums rezultējas pirkumos, pieteikumos u.tml.;
  • Zīmola atpazīstamība: vai SEO ietekmē zīmola atpazīstamību un klientu lojalitāti.

SEO efektivitātes rādītāji:

  1. Mājas lapas organiskais apmeklējums – Rādītājs norāda, cik efektīvi ir SEO centieni atbilstošu apmeklētāju piesaistē. Mērījumus iegūst ar Google Analytics, Google Search Console.
  2. Atslēgvārdu pozīcijas – Pozīcijas, kurā vietne parādās meklētājprogrammas rezultātu lapās (SERP) par konkrētiem atslēgvārdiem. Mērījumus iegūst ar SEMrush, Adrefs, Google Search Console.
  3. Klikšķu caurlaides koeficients (CTR) – Procentuālais lietotāju skaits, kas noklikšķina uz vietni meklēšanas rezultātos (SERP), salīdzinot ar to, cik reižu tā tiek parādīta. Augsts CTR norāda, ka meta virsraksti un apraksti piesaista meklētāju uzmanību. Rezultāti atsekojami Google Search Console.
  4. Atlēciena līmenis (Bounce Rate) – Procentuālais apmeklētāju skaits, kas atstāj vietni pēc vienas lapas apskates. Augsts atlēciena līmenis var norādīt uz to, ka vietnes saturs nav saistošs vai atbilstošs meklējuma nolūkam.
  5. Lapas ielādes laiks – Laiks, kas nepieciešams, lai tīmekļa lapa pilnībā ielādētos. Ātrāka ielāde uzlabo lietotāju pieredzi un pozitīvi ietekmē SEO rezultātus. Rīki: Google PageSpeed Insights, GTmetrix.
  6. Atpakaļsaišu skaits un kvalitāte – Iegūtās ārējās saites, kas norāda uz vietni. Augstas kvalitātes atpakaļsaites palīdz uzlabot vietnes autoritāti un redzamību meklētājprogrammās. Rīki: Adrefs, SEMrush.
  7. Konversijas līmenis – Procentuālais apmeklētāju skaits, kas veicis vēlamo darbību (piemēram, pirkumu vai reģistrāciju). Konversijas līmenis norāda vietnes efektivitāti pārvērst apmeklētājus par klientiem. Rīks rādītāja noteikšanai: Google Analytics.

Kopsavilkums

Raksts izskaidro, kā digitālā mārketinga un SEO efektivitātes rādītāji palīdz uzņēmumiem labāk pārvaldīt un uzlabot savas mārketinga stratēģijas. Izmantojot analītikas rīkus, uzņēmumi var precīzi izsekot, kā dažādi mārketinga kanāli un taktikas ietekmē auditorijas iesaisti, konversijas un zīmola atpazīstamību. Rakstā apskatīti digitālā mārketinga pamata rādītāji, piemēram, reklāmas atdeve (ROAS), klikšķu skaits (CTR), kā arī SEO efektivitātes noteikšanai specifiski rādītāji, kā organiskais vietnes apmeklējums vai atslēgvārdu pozīcijas.

<h3>Paldies, esam saņēmuši Tavu vēstuli!</h3>
<p>Jau tuvākajā laikā ar Tevi sazināsies mūsu speciālists, lai vienotos par ērtu laiku sarunai.</p>

Saistītie raksti

Mārketinga speciālists: biznesa panākumu atslēga

18.07.2023

Kas ir mārketinga speciālists? Mārketinga speciālists ir prasmīgs profesionālis, kas specializējas efektīvu mārketinga stratēģiju izstrādē un ieviešanā, lai reklamētu produktus, pakalpojumus vai…

Lasīt rakstu

Ideālais klients biznesam – 6 soļi tā identificēšanai

26.01.2023

Mērķauditorija katram uzņēmumam ir sava! Lai lieki netērētu laiku, spēku un izsīkstošo enerģiju, nepieciešams noteikt savu mērķauditoriju, ar kuru strādāt, attīstot pārdošanas…

Lasīt rakstu

Kā izveidot blogu, kas atbilst labai SEO praksei un atbilstu Google jaunajām interneta satura vadlīnijām?

09.09.2024

Kas ir blogs un bloga nozīme mājas lapas struktūrā? Blogs ir tīmekļa žurnāls jeb emuārs, kurā tiek publicēts dažādas formas saturs: raksti,…

Lasīt rakstu