Novirzījumu ķēdes un to ietekme uz SEO

Novirzījumu ķēde ir SEO optimizācijas jomā sastopama parādība, kur vairākas novirzīšanas notiek pēc kārtas, kad lietotājs vai meklētājprogramma mēģina piekļūt tīmekļa vietnei. Šāda ķēde veidojas, kad viena URL adrese novirza uz citu, kas savukārt novirza uz vēl citu adresi. Nepareizi pārvaldītas novirzījumu ķēdes var kaitēt SEO veiktspējai un lietotāju pieredzei.

View Categories

Definīcija. Kas ir novirzījumu ķēde?

Novirzījumu ķēde (angliski: “redirects chain”) ir SEO optimizācijas jomā sastopama parādība, kur vairākas novirzīšanas notiek pēc kārtas, kad lietotājs vai meklētājprogramma mēģina piekļūt kādai tīmekļa vietnei. Novirzījumu ķēde veidojas, kad viena URL adrese novirza uz citu, kas savukārt var novirzīt uz vēl citu adresi, un tā turpinās.

Šāda ķēde var rasties, piemēram, kad veca vietnes adrese tiek mainīta uz jaunu un tad vēlreiz uz citu jaunu adresi, vai arī kad īslaicīgi novirzījumi kļūst par pastāvīgiem.

Piemērs:

Ja lietotājs sākotnēji piekļūst URL adresei www.majaslapa.lv/veca-lapa, kas novirza uz www.majaslapa.lv/jauna-lapa, un šī adrese savukārt novirza uz www.majaslapa.lv/pati-jaunaka-lapa, tiek izveidota trīs posmu novirzījumu ķēde.

Kāpēc veidojas novirzījumu ķēdes?

  • Vietnes pārstrukturēšana: Kad tīmekļa vietne tiek pārstrukturēta, vecās URL adreses bieži tiek aizstātas ar jaunām, lai atbilstu jaunajai struktūrai. Ja šīs izmaiņas tiek veiktas vairākos posmos, katrs posms var izveidot jaunu novirzījumu.
  • Saturs pārvietots vai dzēsts: Kad saturs tiek pārvietots uz jaunu URL vai dzēsts, bieži tiek izveidots novirzījums, lai nodrošinātu, ka lietotāji un meklētājprogrammas joprojām var atrast šo saturu jaunajā vietā.
  • Nepareiza novirzījumu pārvaldība: Dažkārt tīmekļa pārziņi nepievērš pietiekamu uzmanību esošo novirzījumu optimizēšanai, un jaunie novirzījumi tiek veidoti uz jau esošajiem novirzījumiem, tādējādi izveidojot garas novirzījumu ķēdes.
  • Pagājušā laika efekts: Laika gaitā, ar katru jaunu vietnes atjauninājumu, var veidoties papildu novirzījumi, ja vecie novirzījumi netiek izdzēsti vai atjaunoti.

Kāpēc novirzījumu ķēdes ir sliktas SEO optimizācijai?

Novirzījumu ķēdes var būtiski kaitēt jūsu vietnes SEO optimizācijai vairāku iemeslu dēļ:

1. Lapas ielādes laika palēnināšana

  • Palielināts laiks līdz pilnīgai ielādei: Katrs papildu novirzījums prasa laiku, lai serveris novirzītu lietotāju uz galamērķa lapu. Tas palielina lapas ielādes laiku, kas negatīvi ietekmē lietotāju pieredzi un SEO reitingu.
  • Augsts atsitiens (bounce rate): Lietotāji, kuri saskaras ar garām ielādes laikiem, biežāk atstāj vietni pirms tā pilnībā ielādējas.

2. Lietotāju pieredzes pasliktināšana

  • Samazināta apmeklētāju noturēšana: Ilgāka ielāde un sarežģītāka navigācija samazina lietotāju vēlmi palikt vietnē un turpināt pārlūkošanu.
  • Mazāka uzticamība: Vietne, kas lēni ielādējas vai rada sajūtu, ka adrese ir nepastāvīga, var zaudēt uzticamību lietotāju acīs.

3. Meklētājprogrammu indeksācijas problēmas

  • Indeksācijas grūtības: Meklētājprogrammas, piemēram, Google, var saskarties ar problēmām indeksēt saturu, ja tās tiek novirzītas vairākas reizes. Katrs papildu novirzījums palielina iespēju, ka meklētājprogramma nespēs efektīvi indeksēt galamērķa lapu.
  • Crawl budžeta iztērēšana: Meklētājprogrammas piešķir ierobežotu laiku (crawl budget) katras vietnes indeksācijai. Pārmērīgas novirzījumu ķēdes var iztērēt šo budžetu, atstājot daļu vietnes neindeksētu.

4. Link juice zudums

  • Samazināta vērtība no ienākošajām saitēm: Katra novirzījuma ķēde samazina saites vērtību (link juice), ko saņem galamērķa lapa. Ja novirzījumu ķēdē ir pārāk daudz posmu, galamērķa lapa var saņemt ievērojami mazāk vērtības no sākotnējās saites, kas ietekmē tās SEO rangu.
  • Autoritātes samazināšana: Meklētājprogrammas piešķir mazāku autoritāti lapām, kuras tiek novirzītas caur garām novirzījumu ķēdēm.

5. Tehniskas problēmas

  • Kļūdas novirzījumos: Katra papildu novirzījuma laikā pastāv iespēja, ka rodas kļūdas vai neprecizitātes, kas var novest pie nedarbīgiem novirzījumiem un 404 kļūdām.
  • SSL/TLS novirzīšanas problēmas: Ja novirzījumu ķēde ietver maiņu no HTTP uz HTTPS (vai otrādi), tas var radīt papildu sarežģījumus un drošības brīdinājumus lietotājiem.

Kā veidojas novirzījumu ķēdes?

  1. Sākotnējā novirzīšana: Pirmais solis novirzījumu ķēdes veidošanā ir sākotnējā URL adrese, kas novirza uz jaunu URL adresi. Piemēram, www.majaslapa.lv/veca-lapa tiek novirzīta uz www.majaslapa.lv/jauna-lapa.
  2. Papildu novirzījumi: Ja www.majaslapa.lv/jauna-lapa vēlāk tiek mainīta uz www.majaslapa.lv/jaunaka-lapa, tiek izveidota divu posmu novirzījumu ķēde. Ja šādi novirzījumi turpinās, piemēram, www.majaslapa.lv/jaunaka-lapa novirza uz www.majaslapa.lv/pedeja-lapa, tad ķēde kļūst garāka.
  3. Nepareiza novirzījumu optimizācija: Ja netiek veikta novirzījumu optimizācija, katrs jaunais novirzījums pievienojas esošajai ķēdei, izveidojot garākas un sarežģītākas novirzījumu ķēdes.

Piemērs:

  1. Lietotājs mēģina piekļūt www.majaslapa.lv/veca-lapa.
  2. www.majaslapa.lv/veca-lapa novirza uz www.majaslapa.lv/jauna-lapa.
  3. www.majaslapa.lv/jauna-lapa novirza uz www.majaslapa.lv/jaunaka-lapa.
  4. www.majaslapa.lv/jaunaka-lapa novirza uz www.majaslapa.lv/pedeja-lapa.

Šajā piemērā ir izveidota četru posmu novirzījumu ķēde, kas palēnina piekļuvi galamērķa lapai www.majaslapa.lv/pedeja-lapa.

Kā novērst novirzījumu ķēdes?

Lai izvairītos no garām novirzījumu ķēdēm un nodrošinātu optimālu SEO veiktspēju, ieteicams regulāri pārskatīt un optimizēt novirzījumus, apvienojot tos tiešā novirzījumā uz galamērķa URL, tādējādi uzlabojot lapas ielādes ātrumu un lietotāju pieredzi.

Novirzījumu ķēdes pārvaldība WordPress vietnē

WordPress vietnē novirzījumus var pārvaldīt, rediģējot .htaccess failu serverī. Šeit ir piemērs, kā šāda novirzījumu ķēde izskatās .htaccess failā:

Piemērs, kā izskatās novirzījumu ķēde .htaccess failā:

# Pirmais novirzījums
Redirect 301 /vecais-raksts /jaunais-raksts

# Otrais novirzījums
Redirect 301 /jaunais-raksts /uzlabotais-raksts

# Trešais novirzījums
Redirect 301 /uzlabotais-raksts /vel-vairak-uzlabotais-raksts

Kā novirzījumu ķēde tiek interpretēta serverī:

  1. Kad lietotājs vai meklētājprogramma mēģina piekļūt www.majaslapa.lv/vecais-raksts, serveris izmanto pirmo novirzījumu un novirza uz /jaunais-raksts.
  2. Tad serveris redz, ka ir vēl viens novirzījums no /jaunais-raksts uz /uzlabotais-raksts, un novirza uz /vel-vairak-uzlabotais-raksts.

Optimāls risinājums, lai izvairītos no garas novirzījumu ķēdes:

Lai novērstu garas novirzījumu ķēdes, .htaccess failā jāievada tiešs novirzījums no sākotnējā URL uz galamērķa URL:

# Tiešs novirzījums no sākotnējā URL uz galamērķa URL
Redirect 301 /vecais-raksts /vel-vairak-uzlabotais-raksts

Kā identificēt novirzījumu ķēdes?

Identificēt novirzījumu ķēdes jūsu vietnē ir būtiski, lai uzlabotu SEO veiktspēju un lietotāju pieredzi. Šeit ir daži efektīvi veidi, kā identificēt novirzījumu ķēdes:

Izmantojot SEO Rīkus

  1. Google Search Console: Šis rīks sniedz detalizētu informāciju par jūsu vietnes indeksāciju, ieskaitot novirzījumus. Ienāciet “Coverage” sadaļā, lai redzētu, vai ir kādas problēmas ar novirzījumiem.
  2. Screaming Frog SEO Spider: Šis rīks ļauj veikt padziļinātu vietnes skenēšanu un atklāt novirzījumus. Izmantojiet funkciju “Redirect Chains” ziņojumu, lai viegli identificētu un analizētu novirzījumu ķēdes.
  3. Ahrefs: Ahrefs piedāvā novirzījumu ķēžu pārbaudes iespējas, kas palīdz identificēt visus novirzījumus, kas ietekmē jūsu vietni. Izmantojiet šo rīku, lai atrastu un izlabotu sarežģītus novirzījumus.

Manuāla Pārbaude

  1. Pārlūka izstrādātāja rīki: Pārlūka (Chrome, Firefox) izstrādātāja rīki sniedz iespēju pārbaudīt tīkla pieprasījumus un novirzījumus. Atveriet pārlūka izstrādātāja rīkus (F12 vai Ctrl+Shift+I), dodieties uz “Network” cilni un ievadiet URL, kuru vēlaties pārbaudīt. Jūs varēsiet redzēt visus novirzījumus, kas notiek, mēģinot piekļūt šim URL.
  2. cURL Komandas: Izmantojiet cURL komandas komandrindā, lai pārbaudītu novirzījumus. Piemēram, curl -I -L www.majaslapa.lv/veca-lapa parādīs visus novirzījumus, kas notiek, līdz tiek sasniegts galamērķa URL.

Izmantojot Spraudņus un Paplašinājumus

  1. Redirection spraudnis (WordPress): Šis spraudnis palīdz pārvaldīt un identificēt novirzījumus tieši WordPress administrācijas panelī. Tas sniedz arī ziņojumus par novirzījumu ķēdēm un to iespējām.
  2. Check My Links (Chrome paplašinājums): Šis paplašinājums ļauj ātri pārbaudīt lapas saites un identificēt novirzījumus, ieskaitot novirzījumu ķēdes.

Trešās Puses Pakalpojumi

Online Redirect Checker: Ir vairāki tiešsaistes rīki, piemēram, Varvy Redirect Mapper vai HTTPstatus.io, kas ļauj ievadīt URL un redzēt visus novirzījumus, kas notiek, līdz tiek sasniegts galamērķa URL.

Papildu padomi:

  • Backup failus: Pirms veicat jebkādas izmaiņas .htaccess failā, pārliecinieties, ka veicat faila rezerves kopiju.
  • Spraudņu izmantošana: Ja neesat pārliecināts par manuālu rediģēšanu, izmantojiet WordPress spraudņus, piemēram, “Redirection“, lai viegli pārvaldītu novirzījumus no WordPress admin paneļa.

Izmantojot šos principus, jūs varat efektīvi pārvaldīt novirzījumus savā vietnē, uzlabojot tās SEO veiktspēju un lietotāju pieredzi.

Kosavilkums

Novirzījumu ķēdes var būtiski kaitēt jūsu vietnes SEO veiktspējai, palēninot lapas ielādes laiku, pasliktinot lietotāju pieredzi un radot problēmas ar meklētājprogrammu indeksāciju. Garas novirzījumu ķēdes palēnina lapas ielādes laiku, kas negatīvi ietekmē lietotāju pieredzi un SEO rangu. Sarežģīta navigācija un ilga ielāde var samazināt lietotāju uzticamību un vēlmi palikt vietnē.

Pārmērīgas novirzījumu ķēdes var radīt problēmas ar vietnes indeksāciju un iztērēt meklētājprogrammas piešķirto crawl budget. Katra papildu novirzījuma dēļ samazinās saites vērtība (link juice), kas nonāk galamērķa lapā, un tas var negatīvi ietekmēt SEO rangu. Papildu novirzījumi palielina iespēju radīt tehniskas kļūdas, piemēram, nedarbīgus novirzījumus un 404 kļūdas. Lai nodrošinātu efektīvu SEO optimizāciju, ir svarīgi regulāri pārskatīt un optimizēt novirzījumus, izvairoties no garām novirzījumu ķēdēm un nodrošinot tiešus novirzījumus no sākotnējā URL uz galamērķa URL.